Doorgaan naar hoofdcontent

Nerd alert




De lezer die denkt dat Arduino een plaats is in Noord-Italië, de Commodore 64 een soulband uit de jaren 70 of de Quantum een winkel met eigentijdse woonaccessoires, kan nu wel stoppen met lezen.


Nee echt, het heeft geen zin…


Nerd A: 'Ik weet nog goed dat ik een harddisk kocht van maar liefst HONDERDTWINTIG Megabytes. Voor 400 gulden op de HCC dagen.'


Nerd B: 'Ik had een modem van 1200 baud en daarmee hield ik de hele avond de telefoonlijn bezet door in te bellen naar een BBS'.

Nerd A: '…met een 80486 processor en 2 MB intern geheugen…'

Nerd B: '…Schitterend, de hele dag GRATIS spelletjes downloaden…'

Nerd A: '….Windows 95 en later natuurlijk Linux …'

Nerd B: '…ja, de hele avond onbereikbaar en pa maar klagen over die hoge telefoonrekening. Echt lachen!'

Nerd A: '…met SoundBlaster Pro geluidskaart en floppy disks die hun naam nog eer aandeden…'

Nerd B: '…mijn eerste email adres bij World Online, met die gekke Nina Brink.'

Nerd C: Mijn eerste computerervaring was op de technische school. Hier mochten we omstebeurt op een (door de leraar digitale techniek persoonlijk in elkaar geknutselde) uit de hand gelopen rekenmachine een soort geheime machinetaal intoetsen. Het nut van het binair rekenen was nog volstrekt onduidelijk, maar intrigeren deed het wel. Verder vermaakten we ons vooral met het zelf bouwen van een totaal nutteloze digitale toerenteller, een illegale FM radiozender die zelfs doorkwam op de TV van de buren en een grappig ‘Night Rider lookalike’ looplicht voor op een auto die ik niet had. Mijn eerdere ervaring met de van Sinterklaas gekregen Philips Elektronica Experimenteer dozen kwam hierbij goed van pas.

'Jee, interessant Emiel. Vertel verder!'

Bij mijn eerste serieuze baan bij het Computercentrum der Bondsspaarbankenwaren wij o.a. verantwoordelijk voor het netwerk van de aangesloten spaarbanken. Een voor die tijd vrij uniek online en realtime transactie systeem met 2400 baud modems en NCR 2270 tele-terminals. Ook heb ik de twijfelachtige eer gehad om de eerste NCR gelduitgifte automaat in Urk te mogen aansluiten. Die, jawel, op de heilige dag des Heren met een schakelklok ‘buiten gebruik’ werd gezet.

'Waouw!'

Verder weet ik nog goed dat ik de originele Personal Computer van IBM uit mocht pakken. Met zo’n onverwoestbaar toetsenbord waarmee je iemand (bij wijze van spreken) kon doodslaan, om daarna op datzelfde keyboard een spannende krimi te schrijven in DisplayWrite of WordPerfect. De powerschakelaar werd ook gebruikt op een IBM Mainframe, dus rood en groot met een duidelijke 1 voor aan en 0 voor uit. Heerlijk. Daar houden wij nerds van. Niks nuance: niet of wel, uit of aan, nul of één. Het monochroom beeldscherm had groene tekens, waarvan ik op dat moment nog nauwelijks begreep waarvoor het diende. Bleek het Disk Operating System te zijn. De meegeleverde vijf-en-een-kwart floppy’s kon je in de twee diskettedrives schuiven; één voor het DOS (A: drive) en één voor het programma (B: drive). Van een heuse harddisk was hier nog geen sprake.

Later kwam er nog een portable variant, waarmee menig kantoordirecteur nog zijn rug heeft verknalt.

'Vertel door, Emiel. Vertel! Vertel!!'

In die PC ging een Token-Ring kaart en die sloten we aan met stugge ICS kabels en robuuste connectoren op een MAU of een TAU. Zodoende konden we een netwerk opbouwen met een centrale PS2 server en OS2 Warp. Of via een 3174/3274 terminal controller en coax kabel en een 3745 naar het System/370 Mainframe. Printen deden we duidelijk hoorbaar met een IBM 3287 naaldprinter op kettingpapier met zebramotief. Het geheel werkte via het SNA protocol en met een eigenwijs EBCDIC character set.

'Geweldig!'

Door één pennenstreek van een toenmalig directielid, werd opeens alles vervangen door Ethernet, CAT 5 kabels, Compaq hardware met Novell Netware 3.1 en jawel Microsoft DOS of Windows 3.1. Bye bye, IBM.


U heeft het tot hier volgehouden? Kijk, dat schept een band! 

Dan herkent u vast ook wel dit huiselijk tafereeltje:


Vrouw: "Schat ik wil wat printen, maar het lukt niet."

Man (bezig op smartphone): "Je weet toch wel hoe je moet printen?"

Vrouw (licht geïrriteerd): "Ja, maar er komt niets uit!"

Man (vermoeid): "Ok, ik kom wel even kijken. Kijk eens bij Devices and Printers?"

Vrouw: "Huh?"

Man: "In het control panel natuurlijk. Wat? Ja, het configuratiescherm ja. Bij apparaten."

Vrouw: "O, daar. Nou, ik zie helemaal geen printer."

Man: "Staat hij wel aan?"

Vrouw (geïrriteerd): "JAHA!"

Man: "Rustig maar, ik ga wel even boven kijken. Niet aan 'instellingen' zitten!"

Vrouw: "Ik zit nooit aan 'instellingen'."

 

Eén uur later.

 

Vrouw (ongeduldig): "Kom je nog beneden? We zouden samen een film gaan kijken, weet je nog?"

Man (roept van boven): "Ja, ik kom er zo aan." En hij mompelt nog iets onverstaanbaars over vrouwen en techniek, drivers en lege printcartridges.

 

Nog een uur later...

 

Vrouw: "Kom je nou nog, of hoe zit het! Laat dat printen maar zitten, ik heb het al opgeschreven. Met pen en papier, ja. Dat werkt tenminste wél…."

Bam, daar tref je de rechtgeaarde nerd diep mee. Heel diep.

Man (inmiddels weer beneden): "Als je nu kiest voor ‘Printer_boven’ en dan instellingen, WiFi, dan…"

Vrouw: "Schatje, laat het los… Film, weet je nog?"

Man: "Okay dan. Welke film wil je graag zien? Star Wars, The Last Jedi of Guardians of the Galaxy Vol. 2."

Vrouw: "Ik dacht meer aan een romantische komedie of iets met emotie. Is boer zoekt vrouw alweer begonnen?"

Man: "Wacht, ik zal even een leuke animatiefilm downloaden en via de mediaplayer naar de huiskamer streamen. Als je dan precies in het midden van de bank gaat zitten, dan heb je de beste surround geluidsbeleving. Of zullen we allebei de draadloze headsets opzetten."

Vrouw: "Wat denk je van een dekentje met een glas wijn en een toastje smeerkaas."

Man: "4K Ultra moet toch lukken en anders maar full-HD. Kunnen die stinkkaarsen niet uit?"

Vrouw: "zucht…"

 

Komt bovenstaande u bekend voor? Grote kans dat u een man van middelbare leeftijd bent, werkzaam in de IT sector, met zichtbaar te weinig beweging en een onverzorgde haardracht. Hoewel niet gediagnosticeerd, bevindt uw gedrag zich ongetwijfeld ergens in het autistisch spectrum terwijl u dit nog trots beaamd ook. U heeft een bovengemiddelde interesse in techniek en schaamt zich er niet voor om u te omringen met allerlei, meestal nutteloze, gadgets. Uw brilmontuur en kledingstijl is onveranderd gebleven en nog grotendeels gebaseerd op de jaren tachtig van het vorige Millennium, waarbij het vormeloze confectiejasje uw buikomvang tevergeefs probeert te verhullen en de hoogte van uw broekspijpen goed de verschillende kleur van uw sokken accentueert. Uw hobby’s zijn computergamen, het bouwen en besturen van drones en het programmeren van een Arduino om bijvoorbeeld op afstand uw elektrische deken aan te kunnen sturen. Staat beeldig op het nachtkastje. Voor deze lotgenoten is alle hoop vervlogen; zij zijn helaas niet meer te redden.

Maar voor alle nog jonge, enthousiaste jongens en meisjes (!) nerds van Nederland: niet getreurd. Er is een hoopvolle toekomst voor jullie weggelegd, zeker in de financiële sector. Maar vergeet niet: je soft skills zijn minstens zo belangrijk!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Signalen

Zoals je wellicht weet was mijn vader Toon lange tijd koster van de grote, niet te vermijden Rooms Katholieke kerk van Vinkeveen. In zijn hart was hij nog steeds graficus, maar de stress op de drukkerij noopte hem in de jaren zestig van de vorige eeuw tot het maken van een carrièreswitch. Een achteraf verstandige keuze, want zo was hij verlost van veeleisende oplages en deadlines. Beter voor zijn hart. Tegelijkertijd had niet alleen zijn carrière een rigoureuze wending genomen, maar ook zijn levenswijze. Van hardwerkende loonslaaf naar levensgenieter met voldoende ruimte voor ontspanning en expressie. Zijn gedachtengoed bevond zich voornamelijk aan de linkerkant van het politieke spectrum met alle bijbehorende kenmerken. Een oranje Citroen Deux Chevaux bestelauto, gecamoufleerd tussen de prettig verwaarloosde voortuin van de ambtswoning aan de Kerklaan. Een al even weelderige moestuin met onbespoten groenten en fruit op roeiafstand, diverse fietsen en saxofoons, jazzmuziek, ribfluwelen

Dagelijkse ergernissen, deel 1

 Met korting naar de sauna. Yes! Vier originele zegels uit de weekendkrant zoeken en uitknippen (netjes langs de stippellijn), aanmelden op Dagjewelness.nl, activatiecode invullen, voornaam-achternaam-emailadres invullen, actievoorwaarden gelezen (not), nieuwsbrief ontvangen (nee, dank u) spaarkaart downloaden en uitprinten. Printercardridge magenta op!  Nieuwe halen (€€€) en installeren. Instructie lezen, opnieuw installeren. 'Paper jam'. Printer open, duur printerpapier verwijderen. Vingers en printer vol inktvlekken. Nog steeds 'paper jam'. Printer achterkant gedeeltelijk ontmantelen om de laatste restjes papier weg te peuteren met een pincet. Printer uit en aan, uitlijnen, 'printercardridge zwart bijna leeg.…… printecardridge zwart leeg'. Twee A4 spaarkaarten uiteindelijk uitgeprint in de onduidelijke kleur lichtblauw. Zegels plakken, lijm vastgekoekt op de bodem van het plastic HEMA flesje. Prittstift onvindbaar. Net zo lang met je nagels peuteren totdat h